Barion Pixel

Megérkeztek az ősi kínai eredeti agyagkatonák az Iparművészeti Múzeumba

Szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett Budapestre Az ősi Kína kincsei című kiállítás anyaga, melyet három kínai állami múzeum gyűjteményéből állítottak össze. Az Iparművészeti Múzeumban február 6-ától megtekinthető kiállításban a kínai császárságot megalapító Qin Shi Huangdi császár sírját védelmező cseréphadsereg katonái is szerepelnek majd, ami azért kiemelkedő jelentőségű, mert a Nemzeti Múzeum 1987-es kiállítása óta Magyarországon nem lehetett eredeti agyagkatonákat látni, csak replikákat.

kínai kat2 kínai katona kínai3

A műtárgyakat kölcsönző intézmények közül a Shaanxi Történeti Múzeum igen gazdag régészeti anyaggal büszkélkedhet, számos dinasztia fővárosát tárták fel itt a régészek. Jelentős tárgyanyag érkezett a dél-kínai Nanjingban működő Nanjing Város Múzeumából, hiszen Nanjingot hat kínai dinasztia tekintette fővárosának. A kiállítás harmadik kölcsönző intézménye a Chengde Palota Múzeum, amely a 18. századi udvari kultúra pompás darabjait bocsátotta rendelkezésre, hiszen a mandzsu Qing-dinasztia idején Észak-Kína egyik legfontosabb birodalmi központjának számított.

Terrakottaarmén Terrakottaarmén 2kínai agyagkatona

Az agyaghadsereg az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét védő agyagkatonák, lovak, kocsik és zenészek elnevezése. Hszien (Xian) város közelében, Sanhszi (Shaanxi) tartományban, a Lintung (Lintong) megyében találhatóLisan (Lishan) hegységben[1] található szobrokat helyi földművesek kútásás során fedezték fel 1974 márciusában, négy méteres mélységben. A figurák magassága 184-197 centiméter között változik, attól függően, hogy milyen szerepet töltöttek be a hadseregben, a legmagasabbak a tábornokok. Az alakok között vannak katonák, parasztok, lovak, hivatalnokok, akrobaták, lány-szobrok, erőművészek és zenészek. A jelenlegi becslések szerint a 3 nagy egységre tagolódó árok- és gödörrendszerben körülbelül 8000 katona, 130 harci szekér 520 lóval, illetve 150 lovas található – többségük még mindig a föld alatt van betemetve.[2]

Qin_dynasty_bronze_chariot_and_horses3

Legelőször az 1982-es világkiállításon jelent meg hivatalosan a hadsereg, 4 harcost és lovaikat mutattak be. Ez azért is fontos eseménynek számított, mert Kínának ez volt az első világkiállítási szereplése 1904 óta. Előtte már 1981-ben Londonban 6 katonát állítottak ki egy Selfridge bevásárlóközpontban.

1988. március 8-tól a Magyar Nemzeti Múzeum is kiállított 11 szobrot és 22 darab eszközt, köztük fegyvereket is.[11]

2007 óta a vallettai Régészeti Múzeumban a sírból származó 81 eredeti tárgy van kiállítva, köztük 10 katona. Londonban, a British Museumban 2007. szeptember 13-tól 2008. április 6-ig volt látható az agyaghadsereg. 2008. január 20. és április 13-a között a michigani Alden B. Dow Múzeumban nyílt tárlaton 50 tárgyat, köztük 2 katonát, kerámiákat, fegyvereket, állatokat és használati tárgyakat állítottak ki. 2008. május 18. és október 12-a között a Santa Ana-i Bowers Múzeumban volt megtekinthető 120 tárgy a sírból, köztük életnagyságú terrakotta figurák. További kiállítási helyük: Houstoni Természettudományi Múzeum (2009. május 18. – szeptember 25.) és a National Geographic Múzeum (2009. november 19. – 2010. március 31.)

Az eredeti figurák  Február 6. és április 19. között az új kiállítás keretén belül  megtekinthetők!

 

Hozzászólás írása

Your email address will not be published.