Barion Pixel

Egy teáscsésze szemlélése …

NIK_0143

A tea eredetileg orvosság, költészet és esztéticizmus, célja valójában a tökéletlen, hiszen a lehetséges harmónia megteremtésére törekszik egy nem könnyű közegben, amit életnek hívunk.bluegreen_chawan_inside

A teázás mint ceremónia hosszú évszázadokra nyúlik vissza  és nagy jelentőséget tulajdonítottak neki.

” Amikor hosszú idővel ezelőtt én, Eisai Kínában jártam, azt láttam, hogy a tea olyan drága volt az embereknek, mint a szemük fénye…. A legmagasabb rangú hivatalnokoknak és egyházi elöljáróknak, a legkitűnőbb szerzeteseknek ajánlották csak fel…. Egy kínai orvos egyszer azt mondta nekem: – A különböző orvosságok nem fejtenek ki semmiféle hatást olyan embereken, akik nem isznak teát. Krónikus betegségeket lehetetlen meggyógyítani, ha a szív gyenge. Miért van az, hogy a mai elfajzott idők jeles orvosai nem teszik ezt nyilvánvalóvá?”

 

Amikor japán teákről és a japán teához használatos csészéről chawan teáscsészéről beszélünk, olyan tárgyat helyezünk figyelmünk középpontjába, ami eltér az általunk eddig teaiváshoz használt eszközöktől. Bár a chawan a japán teaszertartás központi eleme, ez még nem lenne elég ahhoz, hogy világszerte ismert, gyűjtött és használt teaeszköz legyen.

chakraku vörös raku chawan 5

wrakua.006-001

Egy teáscsésze szemlélése  „Amikor tárgyakat szemlélünk, a szemünket elfedheti a tudás, az ismeret, a viselkedés, vagy éppen maga a vágy, hogy saját tudásunkat igazoljuk. De ez nem a tárgyakhoz való közelítés megfelelő módja.  Semminek sem szabd a tárgy és a tárgyat szemlélő közé állnia. Egy tárgyat önmagáért kell megtekintenünk.  Ez a direkt percepció – csak nézni és látni a tárgyat. A szemlélés bevezet a tárgyba, a tárgy  a szívedhez beszél.  Ha a kettő eggyé válik, akkor éred el a az érzékelés igazi szintjét….”  Yanagi, amikor ezt írta éppen „japán Bartók” módjára a népművészet meghatározásával és teoretizálásával volt elfoglalva.

teás csésze alátéttel

kerámia : M. Szabó Anikó

Egy tea Japánért 2011. május 23. Bp. Műcsarnok, DSC_0080

IMG_0729

Carpe Diem Teaház , Debrecen

_image_1

türkiz teás készlet

teás 

Az itt látható csészék nagy része raku, a bennük rejlő egyszerűség természetes és tudatos életre tanít, esztétikai minőségként jelenítve meg a tökéletlen, a múlandó és befejezetlen valóságot, azt , amelynek részei mi magunk is vagyunk.

 

 

 

Hozzászólás írása

Your email address will not be published.