Barion Pixel

Advent és az adventi koszorú

Adventi koszorú                         

adventi koszorú1
Raku tál fahéjjal, narancs karikával és négy gyönyörű arany gyertyával – megvásárolható szentendrei üzletünkben

Vasárnap vette kezdetét Advent. Ebben az időszakban egyre többen tesznek ki adventi koszorút otthonukba. A 19–20. század óta szokás adventkor koszorút készíteni. Régen az adventi koszorú vallási jelkép volt, de ma már sok helyen csak a karácsony előtti időszak, a karácsonyra való ráhangolódás kelléke. Egy hangulatos dekorációs elem, melynek alap kellékei egy fenyőkoszorú és négy darab gyertya.

 

Szerezd be az ünnepi dekorációs elemeket raku webshopunkból vagy szentendrei üzletünkből!

Most ÜNNEPI ajándék KUPONT is adunk Neked.

 

Adventi koszorú a pogányok körében

 

Régen még boszorkányokban, varázslókban, gonosz lelkekben és többféle istenben hittek az emberek. Ebből az időszakból ered a varázskör gondolata: fenyőágakból, vagy szalmából, fűzfa-vesszőből koszorút fontak, és ezt vörös és aranyszínű szalagokkal díszítették fel.

Az ősi pogány szokás szerint a zöld (a fenyőágak színe) a termést, az arany a fényt, a piros pedig az életet jelképezte. Maga a koszorú, a kör forma az örökkévalóság jelképe volt és olyan erőé, amely sosem törik meg. Úgy gondolták, hogy az ilyen szent körrel minden gonosz, rossz szellemet, lelket elűzhetnek otthonaiktól. Idővel persze feledésbe merült ez a pogány szokás.

Az adventi koszorú őse

 

1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el  az adventi koszorú ősét. Ő egy felfüggesztett szekérkereket használt, és erre helyezett fel 24 gyertyát, melyek közül minden nap meggyújtott egyet karácsonyig.

1860-ban Berlin-Tegelben fonott fenyőkoszorúval kezdték el helyettesíteni a fakarikát, és csak négy gyertyát tettek rá a 24 gyertya helyett, amelyek a négy adventi vasárnapot szimbolizálták. Így már készíthettek olyan kicsi kört is, amely a polgárok otthonában is elfért és széppé tudta tenni az ünnepi felkészülést.

Németországban az első világháború után már szinte minden családnál volt adventi koszorú a karácsonyt megelőző időszakban, majd a katolikus keresztényekhez is eljutott. Az 1950-es évektől kezdődően Európában már általános szokássá vált egy-egy gyertyát gyújtani az adventi koszorún a karácsony előtti négy vasárnapon.

Magyarországon főleg a második világháborút követően terjedt el az adventi koszorú készítésének szokása.

 

Adventi koszorú katolikus körökben

adventi koszorú 2
Ünnepi raku dísz szentendrei üzletünkből

 

Napjainkban általában fenyőágból készített kör alakú koszorú az adventi koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben három lila – minden vasárnap este meggyújtanak belőle egyet-egyet, és egy rózsaszín, melyet a harmadik vasárnap estéjén gyújtanak meg. Minden alkalommal eggyel több gyertya ég a koszorún. A meggyújtott gyertyák számának növekedése a növekvő fényt szimbolizálja, melyet Jézusban a várakozónak ad karácsonykor Isten. Az utolsó vasárnap estéjén az adventi koszorú mind a négy gyertyája ég.

Mit szimbolizálnak a gyertyák a katolikus hit szerint?

Hitet, reményt, örömet és szeretetet, de egyúttal egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:

  • Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást – ez jelenti  a hitet
  • zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás – ez jelenti a reményt
  • Szűz Mária – aki megszülte a Fiút – ez jelképezi az örömöt (rózsaszín gyertya)
  • Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez – ez a szeretet szimbolikája

A gyertyák színének jelentése:

A lila szín a bűnbánatot és a megtérést, a rózsaszín pedig a bűnbocsánatot és a közelgő ünnepet jelképezi.

Az adventi időszak során a közelgő karácsonyra a keresztények önmegtartóztatással, bűnbánattal készülnek, csakúgy mint húsvét előtt. A koszorú harmadik, rózsaszín gyertyája kis szünetet jelent az önsanyargatásban, ekkor a hangsúly a közelgő ünnep miatt érzett örömön van.

Adventi koszorú és a divat

adventi koszorú 3
Adventi raku dekoráció

 

Manapság többféle adventi koszorú készül, ám nem feltétlenül követjük vele a hagyományokat. A gyertyákat vasárnaponként gyújtjuk meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, ami a Karácsony közeledtét jelzi.

A gyertyák színét tekintve a lila és rózsaszín soha nem megy ki a divatból, de egyre többen kedvelik a hagyományoktól eltérő, otthonuk színvilágához, hangulatához illő gyertya és koszorú színeket.

A legnépszerűbb színek a bordó, az arany, a barna, az ezüst. Népszerű dekorációs elemek az adventi koszorúkon a termések, a csillagok, a fahéj és a narancs karika. De napjainkban találkozhatunk kötött koszorú dekorációval is.

A természet tudatosak és a minimalizmus kedvelői előszeretettel választanak koszorú alap nélküli tálon elhelyezett adventi dekorációt, melynek előnye nem csak az, hogy különlegesen egyedi, de ráadásul újra felhasználhatjuk következő évben, év közben pedig újabb és újabb kompozíciókat készíthetünk belőle az aktuális évszaknak és ünnepnek megfelelően. Mi ezeket az adventi dekorációkat részesítjük előnyben!

Szerezd be az ünnepi dekorációs elemeket raku webshopunkból vagy szentendrei üzletünkből!

Most ÜNNEPI ajándék KUPONT is adunk Neked.

Hozzászólás írása

Your email address will not be published.