Barion Pixel

Raku kerámia az esetlegesség virtuozitása

A Szentendre és vidéke című lapban Raku kerámia az esetlegesség virtuozitása címmel megjelent cikket itt is olvashatjátok.
000001A Fő térről nyíló Görög utca 2. szám alatti Raku Manifestations kerámiabolt dísz- és használati tárgyai, design ékszerei, grafikái a japán szépségeszmény, a letisztult raku értékek alapján készülnek.

M. Szabó Anikó keramikus az alkotásait – a raku ősi hagyományainak megfelelően – korongozás nélkül, kézzel formázza, a japán vabi-sabi szépségeszmény alapján, melynek jellemzője a tökéletes arány, forma és ritmus szellemisége.  A máz égetésekor segítőtársai a Föld, a Tűz és a technika lényegéből fakadó megismételhetetlenség.  A még izzó kerámiát a földdel takargatva hirtelen lehűti, így naturális, lecsendesült színei a természet alkotóerejétől módosulva megőrzik azt a pillanatot, amelyben születtek.

A tárgyak megalkotásakor arra törekszik, hogy harmóniába hozza az ősit, a tradicionálist a modernnel, mint ahogyan a raku teszi ezt a természetessel és az ember által megformálttal.

A raku tárgyak teremtette hangulatnak köszönhetően – melyet a japán szépségeszmény, a szemlélődés, a mindennapi élethez való figyelmes viszonyulás, a nyugalom jellemez – olyan alkotótér teremtődött, mely vonzóan hat a művésztársakra, designer barátokra.  A hasonló ideák, attitűdök, a szépség és természetesség jelenik meg fő irányvonalként az itt bemutatott darabjaikon.

A tárgyakban lévő egyszerűség a természetes és tudatos életre tanít.  A készítők esszenciaként adnak át így érzéseket, tudást az ősi bölcsességből.

Látogassanak el a Raku boltjába, vegyék kezükbe ezeket az alkotásokat, legyen a lakásuk dísze, vagy ajándékozzák jó szívvel szeretteiknek.

M. Szabó Anikó lakberendező, keramikus, raku designer

RAKU MANIFESTATIONS,  Kiállítás és bolt : Szentendre Görög u. 2. BALRA a bejáratnál!

Köszönet Horváth Erikának a lap újságírójának a jó beszélgetésért, a cikkért, a  kedves közreműködésért! 🙂

Hozzászólás írása

Your email address will not be published.