Barion Pixel

A japán nők kortalanságának titka

Shencas keszlet nagyobb 1dl-es cseszekkel

A japán nők kortalanságának titkai

Amikor a japán nők étkezési szokásaira gondolunk, távolról nézve olyan könnyednek, természetesnek tűnik. Élvezik az étkezést, és emellett csodálatosan néznek ki – nemcsak a
testük árulkodik egészséges és tudatos táplálkozásukról, hanem a bőrük ragyogása és a mentális
kisugárzásuk is összhangot sugall. Miben rejlik a kortalanságuk és a babaszépségük?


1. Rituáléik fontosak az étkezésben, akárcsak a szépségápolásban
A japán nők étkezési szokásai és rituáléi a kultúrájukat tükrözi, amelyet a tisztelet, az egészség és a
harmónia hármasa jellemez. Az étkezés számukra többet jelent csupán a táplálkozásnál. Rituálékról és
érzelmi kapcsolatokról szól, ezért az étkezéseik jellege is formálisabb – a tányérok és a székek
elrendezésének, a tálalás módjának is különleges jelentése van. Az étkezést az ún. „itadikamisu”, azaz
hálaadási szertartással kezdik, és a szertartás része, hogy a családok és barátok rendszeresen
összejönnek és közösen esznek.
2. Az alapanyagokat tudatosan válogatják össze
Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend titka a magas rost- és alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása,
ami segít a testsúly megőrzésében és az anyagcsere egészséges működésében. Fő táplálékaik a rizs, a
magas omega-3 zsírsav tartalmú halak, tengeri herkentyűk, zöldségek és gyümölcsök (jellemzően borsót,
babot, lencsét, quinoat, kuszkuszt, zabpelyhet, tönkölybúzát, hajdinát, kukoricát, brokkolit, kelbimbót,
sütőtököt, banánt, epret, szőlőt és sok diófélét esznek).


3. Párolnak, grilleznek, a valódi ízeket szeretik
Nagyon kevés olajon készítik elő ételeiket, és a párolásnak köszönhetően azok megőrzik magas
vitamintartalmukat és természetes ízeiket. Kevés fűszert használnak, ami kíméletes a gyomornak,
májnak és vesének is. A rizst is párolva fogyasztják teljesen letisztultan, só és fűszerezés nélkül.
4. Többször kis adagot esznek
Naponta többször étkeznek, kis adagokat fogyasztanak, és mindezt lassú, nyugodt tempóban, ezért az
étkezések között nem éreznek éhséget, sem elnehezülést. Mindent külön tányérban tálalnak, és a kis
adagokat evőpálcikával eszik. Nem díszítik túl az ételeket, a tálalásban is az egyszerűség uralkodik.
5. Ép testükben ép lélek lakozik
A rituáléik része a tea-alapú italok fogyasztása és a lelket is tápláló testmozgások, mint a tánc és a jóga.
A japán nők étkezési kultúrája is másolható és elsajátítható, ha tudatosan lelassulunk az étkezésekkel, és
ezzel a testünknek lehetőséget adunk az ételek befogadására, megemésztésére, ami már önmagában
rengeteg energiát vesz igénybe. Az alapanyagok tudatos összeválogatása, elkészítése, tálalása olyan
fókuszált cselekmények, amelyekbe elmélyülve mi is belekóstolhatunk a japán kultúrába.

Tálka, türkiz kék

 

Nászajándék listát is összeállíthatsz! Bátran válogass kedvenceid közül, látogassatok ki hozzánk Szentendrére!

Kanna teához ...autentikus forma és színvilág

 

Hozzászólás írása

Your email address will not be published.