A matcha tea – a japánok tradicionális zöld, porrá őrült tealevelekből készült teája – egyre népszerűbb. Az erős teák és kávék szerelmesei egyre gyakrabban isszák. A matcha szó szerint azt jelenti porított tea, azaz a porrá őrölt tealevelekből készült tea.
A tradicionális japán teaszertartások alapja és a zen buddhizmus egyik kelléke. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy egyre elterjedtebb. A tea elkészítése, a lassú kortyolgatása valóban hasznos kiegészítője lehet egy meditációnak.
Egy kiváló minőségű teacserjéből készül, ezért gazdag tápanyagforrás és különösen jótékony hatással van a testi egészségre.
Amikor matchát iszunk, minden, nem vízben oldódó összetevőt, úgymint klorofilt, A és E-vitamint, béta-karotint, különféle ásványi anyagokat, fehérjéket, rostokat elérhetővé teszünk a szervezet számára, ehhez jön az a nagy számú, vízben oldódó komponens, amelyeknek hatásai már jól ismertek,mely hatásokat alábbi táblázat röviden összefoglalja.
Magas vérnyomást ellenőrzó ágensek Gamma-amino vajsav (GABA), katechinek, teanin |
Öregedést lassító ágensek E-vitamin, katechinek |
Cukorbetegség kialakulását befolyásoló összetevők E-vitamin, katechinek, összetett polysacharidek |
Daganatos betegségek megelőzése: C-vitamin, katechinek, flavonol |
Légzörendszer karbantartása Klorofill, katechinek, flavonol |
Fogszuvasodás megelőzése Vitamin E, katechinek, összetett polysacharidek |
Influenza megelőzése C-vitamin, katechinek |
Kiválasztás segítése Koffein |
Emésztés segítése Koffein |
Ízlelőszervi rendellenességek Ásványi anyagok (Cink) |
Agyi Idegsejtek aktiválása Teanin, Gamma-amino vajsav (GABA) |
Vérkoleszterin ellenőrzése katechinek |
Az immunrendszer megerősítése C-Vitamin, katechinek, ásványi anyagok (Zinc), béta-karotin |
Antibakteriális hatások katechinek, szaponin |
Aroma terápiás hatások Aromás, illóolaj komponensek |
Hályog prevenció E-Vitamin |
Emésztőszervi rendellenességek Rostanyagok, emésztés élénkítése |
Forrás: Tea útja
Hozzászólás írása