Szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett Budapestre Az ősi Kína kincsei című kiállítás anyaga, melyet három kínai állami múzeum gyűjteményéből állítottak össze. Az Iparművészeti Múzeumban február 6-ától megtekinthető kiállításban a kínai császárságot megalapító Qin Shi Huangdi császár sírját védelmező cseréphadsereg katonái is szerepelnek majd, ami azért kiemelkedő jelentőségű, mert a Nemzeti Múzeum 1987-es kiállítása óta Magyarországon nem lehetett eredeti agyagkatonákat látni, csak replikákat.

kínai kat2 kínai katona kínai3

A műtárgyakat kölcsönző intézmények közül a Shaanxi Történeti Múzeum igen gazdag régészeti anyaggal büszkélkedhet, számos dinasztia fővárosát tárták fel itt a régészek. Jelentős tárgyanyag érkezett a dél-kínai Nanjingban működő Nanjing Város Múzeumából, hiszen Nanjingot hat kínai dinasztia tekintette fővárosának. A kiállítás harmadik kölcsönző intézménye a Chengde Palota Múzeum, amely a 18. századi udvari kultúra pompás darabjait bocsátotta rendelkezésre, hiszen a mandzsu Qing-dinasztia idején Észak-Kína egyik legfontosabb birodalmi központjának számított.

Terrakottaarmén Terrakottaarmén 2kínai agyagkatona

Az agyaghadsereg az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét védő agyagkatonák, lovak, kocsik és zenészek elnevezése. Hszien (Xian) város közelében, Sanhszi (Shaanxi) tartományban, a Lintung (Lintong) megyében találhatóLisan (Lishan) hegységben[1] található szobrokat helyi földművesek kútásás során fedezték fel 1974 márciusában, négy méteres mélységben. A figurák magassága 184-197 centiméter között változik, attól függően, hogy milyen szerepet töltöttek be a hadseregben, a legmagasabbak a tábornokok. Az alakok között vannak katonák, parasztok, lovak, hivatalnokok, akrobaták, lány-szobrok, erőművészek és zenészek. A jelenlegi becslések szerint a 3 nagy egységre tagolódó árok- és gödörrendszerben körülbelül 8000 katona, 130 harci szekér 520 lóval, illetve 150 lovas található – többségük még mindig a föld alatt van betemetve.[2]

Qin_dynasty_bronze_chariot_and_horses3

Legelőször az 1982-es világkiállításon jelent meg hivatalosan a hadsereg, 4 harcost és lovaikat mutattak be. Ez azért is fontos eseménynek számított, mert Kínának ez volt az első világkiállítási szereplése 1904 óta. Előtte már 1981-ben Londonban 6 katonát állítottak ki egy Selfridge bevásárlóközpontban.

1988. március 8-tól a Magyar Nemzeti Múzeum is kiállított 11 szobrot és 22 darab eszközt, köztük fegyvereket is.[11]

2007 óta a vallettai Régészeti Múzeumban a sírból származó 81 eredeti tárgy van kiállítva, köztük 10 katona. Londonban, a British Museumban 2007. szeptember 13-tól 2008. április 6-ig volt látható az agyaghadsereg. 2008. január 20. és április 13-a között a michigani Alden B. Dow Múzeumban nyílt tárlaton 50 tárgyat, köztük 2 katonát, kerámiákat, fegyvereket, állatokat és használati tárgyakat állítottak ki. 2008. május 18. és október 12-a között a Santa Ana-i Bowers Múzeumban volt megtekinthető 120 tárgy a sírból, köztük életnagyságú terrakotta figurák. További kiállítási helyük: Houstoni Természettudományi Múzeum (2009. május 18. – szeptember 25.) és a National Geographic Múzeum (2009. november 19. – 2010. március 31.)

Az eredeti figurák  Február 6. és április 19. között az új kiállítás keretén belül  megtekinthetők!