A matcha tea –  a japánok tradicionális zöld, porrá őrült tealevelekből készült teája – egyre népszerűbb. Az erős teák és kávék szerelmesei egyre gyakrabban isszák. A matcha szó szerint azt jelenti  porított tea,  azaz a porrá őrölt tealevelekből készült tea.

A tradicionális japán teaszertartások alapja és a zen buddhizmus egyik kelléke. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy egyre elterjedtebb. A tea elkészítése, a lassú kortyolgatása valóban hasznos kiegészítője lehet egy meditációnak.
Egy kiváló minőségű teacserjéből készül, ezért gazdag tápanyagforrás és különösen jótékony hatással van a testi egészségre.

Amikor matchát iszunk, minden, nem vízben oldódó összetevőt, úgymint klorofilt, A és E-vitamint, béta-karotint, különféle ásványi anyagokat, fehérjéket, rostokat elérhetővé teszünk a szervezet számára, ehhez jön az a nagy számú, vízben oldódó komponens, amelyeknek  hatásai már jól ismertek,mely hatásokat alábbi táblázat röviden összefoglalja.

Magas vérnyomást ellenőrzó ágensek
Gamma-amino vajsav (GABA), katechinek, teanin
Öregedést lassító ágensek
E-vitamin, katechinek
Cukorbetegség kialakulását befolyásoló összetevők
E-vitamin, katechinek, összetett polysacharidek
Daganatos betegségek megelőzése:
C-vitamin, katechinek, flavonol
Légzörendszer karbantartása
Klorofill, katechinek, flavonol
Fogszuvasodás megelőzése
Vitamin E, katechinek, összetett polysacharidek
Influenza megelőzése
C-vitamin, katechinek
Kiválasztás segítése
Koffein
Emésztés segítése
Koffein
Ízlelőszervi rendellenességek
Ásványi anyagok (Cink)
Agyi Idegsejtek aktiválása
Teanin, Gamma-amino vajsav (GABA)
Vérkoleszterin ellenőrzése
katechinek
Az immunrendszer megerősítése
C-Vitamin, katechinek, ásványi anyagok (Zinc), béta-karotin
Antibakteriális hatások
katechinek, szaponin
Aroma terápiás hatások
Aromás, illóolaj komponensek
Hályog prevenció
E-Vitamin
Emésztőszervi rendellenességek
Rostanyagok, emésztés élénkítése

Forrás: Tea útja